Hlavní Menu > Aktuální informace > EXPO 2010
Čína sto let snila o výstavě tisíce zemí, teď ji má

2010-05-20 22:21

Chuo Jü-čen, velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice

Před sto lety zázračně předpovídal mladý šanghajský spisovatel Lu Shi´e ve svém románu "Nová Čína" pořádání "Výstavy tisíce zemí" v šanghajské čtvrti Pu-tong. V knize se praví: "Pro pohodlnější návštěvu obyvatel města byl v šanghajském Bundu (nejznámější část Šanghaje, kde byly už před druhou světovou válkou významné finanční instituce - poznámka autorky) postaven železný most a tunel pod řekou, byla vystavěna podzemní dráha, koncese, které držely cizinci již byly navráceny, čínština se stala populárním jazykem používaným na celém světě." Avšak protože v tehdejší Číně převládaly vnitřní nepokoje, cizí invaze, chudoba a zaostalost, bylo konání světové výstavy pouhým vzdáleným snem.

Dnes je vše jinak. I když Lu Shi´e už má ve většině věcí pravdu.

Po zahájení politiky reforem a otevírání se světu Čína prodělává rychlý rozvoj a dosáhla v sociální i ekonomické sféře obrovských výsledků. Od roku 1982 se Čína zúčastnila celkem dvanácti světových výstav Expo. A v roce 2002 bylo právo pořádat Expo přiděleno Šanghaji. Stoletý sen se konečně změnil ve skutečnost.

Účast v Šanghaji potvrdilo 192 zemí světa a 50 mezinárodních organizací, což z této výstavy učiní nejrozsáhlejší a nejvýznamnější globální oslavu v historii. Bude to odrážet velkolepého ducha ničím neomezeného náboženským vyznáním, teritoriem či barvou pleti.

Hlavní motto Expa zní: "Lepší město, lepší život". A je historicky prvním mottem světových výstav, jež se vztahuje k městu. Aristoteles kdysi pravil: "Lidé přicházejí do měst žít. A zůstávají zde pro to, aby mohli tento život žít ještě lépe."

S rozvojem industrializace a urbanizace umožňují města svým obyvatelům skutečně mnohdy pohodlný život, ale zároveň to přineslo vážné těžkosti. Aglomerace mají miliony obyvatel, houstne doprava i objevuje se znečištění prostředí. Před všemi zeměmi světa tak stojí naléhavý úkol, jak sladit zájmy lidí a přitom realizovat udržitelný rozvoj měst. Během Expa v Šanghaji ukáží různé státy zkušenosti s výstavbou měst, představí rozvojové koncepce, prozkoumají nové či dokonce ještě lepší modely bydlení, života i práce.

Světová výstava Expo 2010 bude oslavou inovace a spolupráce. Pro všechny země světa, mezinárodní organizace i firmy poskytne platformu pro ukázku svých inovačních výsledků i pro výměnu zkušeností. Šanghaj se stane místem, kde se shromáždí moudrost a zkušeností celého světa i místem, kde budou k vidění ojedinělé inovativní a technologické teorie, propojení krásných místních zvyklostí a multikulturních esencí.

Světová výstava Expo v Šanghaji bude oslavou upevnění důvěry a podnícení společného rozvoje. Dnešní svět se nachází v době velkého rozvoje i velkých změn, důkladně se rozvíjí multipolarizace světa a ekonomická globalizace, rozvoj spolupráce a vzájemné výhodnosti se stal rozsáhlým konsenzem mezinárodního společenství. Na pozadí společného čelení řadě globálních výzev jako je mezinárodní finanční krize, změny klimatu, energetická a potravinová bezpečnost či rozšiřování jaderných zbraní, má uspořádání světové výstavy Expo v Šanghaji pro naši pevnou sebedůvěru, upevnění konsenzů a podnícení světového míru a společného rozvoje velice důležitý reálný význam.

Hostitelská Čína chce prostřednictvím této výstavy ukázat světu dlouhou historii svého národa i výsledky, kterých v posledních desetiletích dosáhla. Národní pavilón bude pozvánkou ke komplexnímu a modernímu trojrozměrnému představení pět tisíc let trvající civilizace čínského národa, ale i úspěšných 60 let existence nové Číny.

Čína hodlá využít Expa k ukázání bohatosti a rozmanitosti své civilizace. Během půl roku konání této výstavy se ve výstavním areálu uskuteční na 30 tisíc různých kulturních a uměleckých akcí. Hlavní součástí těchto aktivit bude představení specifických kultur 56 národností Číny, více než 300 druhů místních tradičních oper, více než 500 výstav našeho kulturního dědictví. Návštěvníkům z různých koutů světa se tak naskytne možnost zábavnou formou shlédnout a poznat čínskou kulturu.

Při plánování výstavy se přikládal důraz i na koncept zelené výstavby, výstavby dbající na ochranu životního prostředí, na ekologickou a energeticky úspornou výstavbu a harmonické soužití. Poprvé na světové výstavě bude uskutečněno přímé vysílání přes internet, takže pohybem myši na obrazovce počítače bude možné vidět online trojrozměrné panorama Expo parku a prohlédnout si pavilóny více než dvou stovek států, regionů a mezinárodních organizací.

Na této výstavě je poprvé propagována i koncepce "výstavy Expo s nízkou produkcí oxidu uhličitého". V parku byl vybudovaný rozsáhlý systém solárních panelů a systém recyklace dešťové vody, aby se mohla vyrábět čistá energie a úspora vody. V prostoru výstaviště se budou používat jen automobily poháněné novými zdroji, veřejná doprava bude produkovat nulové emise. Odpady se pomocí energie vzduchu přepraví přímo do systému, ve kterém budou druhově diferencovány a poté znovu využity.

Produkce oxidu uhličitého spojená s výstavbou a osvětlením Expo parku bude také velmi nízká. Sběr dešťové vody a odpadních vod dosáhne až sto procent, s stejnou úspěšností se budou recyklovat technické odpadní látky a odpadky.

Pokud byly letní olympijské hry, které se konaly v Pekingu v srpnu 2008, nejdůležitější komplexní sportovní událostí celého lidstva, tak výstava Expo je olympiádou v ekonomice, kultuře, vědě a technologii. Pro konání olympiády a poté světové výstavy byla vybrána Čína, což není náhodné a ani to není shoda okolností, ale naopak jistá danost. Představuje to důvěru světa v Čínu, jež dosáhla svou politikou reforem velkých výsledků. Je to také příjemné překvapení, jež přinášejí Číňané světu.

Expo v Šanghaji překoná délkou svého trvání a počtem návštěvníků i účastníků olympijské hry. Podle odhadů dosáhne návštěvnost této výstavy 70 milionů lidí, což dalece předčí návštěvnost her v Pekingu, jež čítala 1,3 milionu osob.

Porovnáme-li Peking, ve kterém se konala olympiáda, a Šanghaj, ve které se bude konat světová výstava Expo, jsou tato města jako dvě misky vah. Olympiáda výrazně zvýšila konkurenceschopnost Pekingu a posílila jeho mezinárodní vliv. Expo bude pro Šanghaj také přelomovým momentem. Velké město se vlivem Expa také změnilo a posílí dál jako vůdčí ekonomická oblast země.

Olympiáda v Pekingu byla podle ohlasů pro svět příjemným překvapením. Svět dal nyní Číně, tentokráte v Šanghaji, další příležitost.

Prosperující a hospodářsky nesmírně silná Šanghaj byla přitom vždy dveřmi, které spojovaly Čínu se světem. První čínská burza byla v 90. letech 20. století založena právě v Šanghaji, mnoho přímých zahraničních investic vstoupilo na burzu s cennými papíry v Číně právě skrze Šanghaj. Jako první se zde také objevily obchody všech světových značek s módou, globální banky či jiné instituce.

Výstava v Šanghaji vybrala jako své motto "Lepší město, lepší život", což se k tomuto městu velmi hodí. Okolí řeky Chuang-pu, která je "mateřskou řekou" Šanghaje, je také kolébkou čínského národního průmyslu. Na obou březích řeky jsou dodnes zachovány historické stopy vývoje tohoto města, lze zde také spatřit příklady krajiny moderního města.

Někteří lidé popisují Šanghaj jako město s křídly na kolečkách, čímž poukazují na její moderní dopravní síť - námořní, leteckou, pozemní i podzemní. Dějiště konání výstavy Expo se nachází přímo v centru Šanghaje, kde je rychlá doprava a kde je možné plně využít různých služeb, jež poskytuje centrum města, jako například hotely, obchody, restaurace, kultura či vybavení pro volný čas a zábavu. Zamezilo se tak vynaložení dalších investic. Výstaviště se tak po Expu bude moci změnit na rezidenční čtvrt.

Světová výstava podle ekonomů také podnítí proces hospodářské unifikace oblastí v deltě Dlouhé řeky i podél ní, uskuteční se regulace výrobních struktur a změní se způsob růstu ekonomiky. Současně s tím se zvýší civilizovanost Šanghaje a zlepší se i její základní životní podmínky, což poskytne pevný základ pro dlouhodobý rozvoj.

Opona Expa se otevřela, což bude jistě důležitou událostí s historickým významem v moderním vývoji Číny. Lidé si pamatují, jak v roce 2001 vstoupila Čína do Světové obchodní organizace. Také si pamatují, že olympiáda v Pekingu přinesla Číně další sebedůvěru.

Díky Expu svět moci opět pocítit vzdělanost čínského národa a jeho ducha. Číňané jsou národem srdečným a mírumilovným a svým přístupem určitě hluboce zasáhnou návštěvníky ze všech koutů světa.

Návštěvníci ze zahraničí přijedou navštívit nejen Expo, ale také Šanghaj a potažmo jiné části naší země. Lidé tak uvidí prostřednictvím světové výstavy či s její pomocí "novou" Čínu.

Před sedmi sty lety se kdosi ptal Marca Pola: "Jsou tvoje popisky Číny pravdivé?" Marco Polo odvětil: "To, co jsem vám řekl, není ani zdaleka polovina toho, co jsem viděl." Šanghaj a Čína opět ukáží světu, že Čína je skutečně pohádkovou zemí! Jakožto velvyslankyně Čínské lidové republiky v české republice vás upřímně vítám, vítám milé české přátele, kteří přijeli do Šanghaje zakusit krásu Expa a zúčastnit se této velké oslavy lidské civilizace.



< Suggest To A Friend >
 
     <Print>