Hlavní Menu > Aktuální informace > vysílání Čínského rozhlasu pro zahraničí (v češtině) > poznamka
13.08.2003

2004-06-11 15:49

Milí posluchači! Asi víte, že současná čínská populace činí jednu miliardu 300 milionů lidí. Pro omezení jejího příliš rychlého růstu a ulehčení břemene při rozvoji společnosti , začala naše země před více než 20 lety uplatňovat politiku plánovaného rodičovství. Podle ní vláda podporuje obyvatele v převážné části země, aby jeden pár manželů měl pouze jedno dítě a aby mladí lidé neuzavírali sňatky přiliš brzo a nerodili děti. Vláda pak poskytuje obyvatelům instruktហa další pomoc, aby vychovali zdravé děti. Tato politika dosáhla očividného účinku. V uplynulých více než 20 letech se v Číně narodilo o více než 300 milionů děté méně. V září r. 2002 vláda zase vydala Zákon o populaci a plánovaném rodičovství, který potvrzuje minulou politiku a zároveň ji ještě upravuje. Potom své předpisy upravily také různé provincie a ústředně řízená města včetně Pekingu.
Pokud jde o nový pekingský předpis, nezměnil se článek o devíti podmínkách pro porod druhého dítě v jedné rodině. Mezi nimi je např. podmínka, že sami oba rodiče jsou jedináčci. Změna je ale u rozmezí dvou porodů a věku ženy při druhém porodu. V minulosti manželský pár musel splňovat současně obě podmínky, tj. toto rozmezí je aspoň 4leté a žena musela být starší než 27 let. Revidovaný předpis vyžaduje jenom jednu z nich. Bývalý ředitel ústavu populace při Čínské akademii společenských věd Tchien Süe-jüan o tom říká:
( záznam 1)
"Když druhý porod bude odpovídat politice a bude povolen, tak vláda musí brát v úvahu, kdy jen u žen nejlepší věk pro druhý porod. Je třeba také uvažovat o všech strankách její rodiny. Domnívám se, že tato revize odráží humanitní péči."
Pan Tchien vysvětlil, že minulé ustanovení o rozmezí dvou porodů vycházelo z hlediska příliš vysoké porodnosti a brzkého porodu v tehdejší Číně. Nyní se však ve velkoměstech, jako je Peking a Šanghaj, vyskytl trend pozdního uzavírání manželství a následného porodu.
 V  předpisu o populaci a plánovaném rodičovství, který zveřejnila procincie Ťi lin v severovýchodní Číně se uvádí, že  ženy, které jsou ve věku vhodném pro svatbu a nechtějí se vdávat a nemají děti, mohou porodit  dítě pomocí zákonné lékařské porodnické  techniky.  To znamená, že  ženy, které  chtějí být svobodné, mohou mít dětí cestou  umělého oplodnění. Jak bylo oznámeno, je to první takový předpis  v  příslušném zákonodárství v různých oblastech  Číny. Tento předpis  vyhověl přání žen, které si přejí  požívat štěstí matky.
Čínská provincie Che nan je největší provincií s počtem sto milionů obyvatel. Podle nového předpisu mohou matky opět dostat tříměsíční mateřskou dovolenou. Otcové mají nárok na měsíc dovolené. Tento předpis podporuje manžele, aby aktivně uzavírali sňatky, měli děti a aby  mohli lépe odpovídat novému životnímu stylu.  
Se změnami v předpisech o populaci a plánovaném rodičovaství v různých oblastech Číny, odborník pro populaci pan Ťien Xueyuang vyslovil souhlas. Domnívá se, že  koordinační rozvoj populace je  základním cílem  čínské politiky o plánovitém rodičovství.
/zvuk 2/
Růst počtu obyvatelstva bul účinně kontrolován. Kontrola populace a rodičovství, kterou jsem prováděl, se mění na koordinační rozvoj mezi populací, ekonomikou, společností, zdroji a  ochranou životního prostředí. To bude naším cílem a řidící myšlenkou při plánovaném rodičovství.
Milí posluchačí..............




< Suggest To A Friend >
 
     <Print>